زبان برنامه نویسی چیست؟
به بیان ساده، زبان برنامه نویسی روشی است که برنامهنویسان یا توسعهدهندگان برای برقراری ارتباط با کامپیوتر از آن استفاده میکنند. انواع زبان های برنامه نویسی شامل مجموعهای از قوانین هستند که اجازه میدهند دنبالهای از کاراکترها به انواع کد ماشینی (Machine Code) تبدیل شوند. یک برنامه (Program) مجموعهای از دستورالعملهای (Instructions) مشخص است که به زبان برنامهنویسی (مانند پایتون، جاوا و…) نوشته شده تا یک وظیفه (Task) خاص را انجام دهند.
کاربرد انواع زبان های برنامه نویسی
هر برنامه، اپلیکیشن و البته هر دستگاهی که دارای یک کامپیوتر است، با استفاده از کدهای برنامهنویسی اجرا میشود. در ادامه، تنها برخی از کاربردهای انواع زبان های برنامه نویسی را معرفی میکنیم:
- سایتهایی مانند فیسبوک و اینستاگرام
- تجهیزات پزشکی و دستگاههای ثبت که جان هزاران انسان را نجات میدهند
- کارخانههای اتوماتیک که انواع خودروها را میسازند
- کامپیوتر ECU که به کارکرد بهتر خودرو شما کمک میکند
- مایکروویو
پس بهطورکلی میتوان گفت ما زبانهای برنامهنویسی و کدنویسی را در جنبههای مختلف زندگی خود مورداستفاده قرار میدهیم.
زبان های برنامه نویسی سطح بالا و سطح پایین
زبانهای برنامهنویسی سطح بالا (high – level languages)، آن دسته از انواع زبان های برنامه نویسی هستند که خوانایی بالایی دارند و کدنویسی با آنها آسان محسوب میشود؛ بنابراین درک آنها نیز برای ما راحت است. درواقع، زمانی که یک برنامهنویس کد خود را در انتزاعات سطح بالا مینویسد، دیگر نگران سختافزار یا سیستم عامل مورد استفاده نخواهد بود؛ چراکه زبان برنامهنویسی سطح بالا به زبان انسان (انگلیسی) نزدیک است.
ازسوی دیگر، این زبانها حاوی کتابخانهها (Libraries) و فریم ورکهای توکار (built – in) هستند تا وظایف رایج برنامهنویسی، همچون مدیریت ساختمان دادهها یا اجرای محاسبات را برای ما سادهسازی کنند. انواع زبان های برنامه نویسی سطح بالا مانند پایتون، روبی و جاوا میتوانند گزینه مناسبی برای شما محسوب شوند.
در نقطه مقابل زبانهای سطح بالا، زبانهای سطح پایین قرار دارند که درک و کار با آنها دشوارتر است. زبانهای برنامهنویسی سطح پایین، کارایی بالایی دارند و به صورت مستقیم، سختافزار و حافظه را مورد استفاده قرار میدهند. با این موجود، استفاده از این نوع زبانهای برنامهنویسی، نیازمند تلاش و درک مطلوب برنامهنویس است. زبان برنامهنویسی C و اسمبلی (Assembly) دو مثال از انواع زبان های برنامه نویسی سطح پایین هستند.
روش های یادگیری برنامه نویسی
روش های یادگیری برنامه نویسی ممکن است به شکل های مختلفی ارائه شوند. در زیر تعدادی از روش های رایج یادگیری برنامه نویسی آورده شده است.
- خودآموزی :در این روش، فرد به صورت خودخوان و با استفاده از منابع آموزشی مختلف، مانند کتاب ها، ویدئوها و منابع آنلاین، برنامه نویسی را یاد می گیرد.
- پروژه های عملی: با شرکت در پروژه های عملی، فرد به صورت عملی با استفاده از زبان ها و فرمت های برنامه نويسي، تجارب جديدي كسب كرده و يادگيري خود را پيشبرده است.
- کلاس های حضوری: در کلاس های حضوري، فردي يا يك گروه افراد با حضور در كلاس هاي تئوري و عملي، برنامه نويسي را ياد مي گيرند. این کلاس ها می توانند در دانشگاه ها، موسسات آموزشی یا مراکز آموزشی برگزار شوند.
- دوره های آموزش آنلاین: در دوره های آموزش آنلاین، فرد با حضور در کلاس ها و دیدار با استادان تخصصی در حال گذراندن دوره های تئوری و عملی بر روی برخی از زبان ها و فرمت ها، برنامه نويسي را ياد مي گيرد
چطور زبان برنامه نویسی متانسب با خود را پیدا کنیم
برای پیدا کردن زبان برنامهنویسی مناسب برای خود، میتوانید این مراحل را دنبال کنید:
۱. تعیین هدف: ابتدا باید هدف خود را مشخص کنید. آیا میخواهید یک وبسایت بسازید؟ یک اپلیکیشن موبایل توسعه دهید؟ یک برنامهی دسکتاپ بنویسید؟ با تعیین هدف، میتوانید زبانهای متناسب با آن را مشخص کنید.
۲. مطالعهی ویژگیها: ویژگیها و خصوصیات زبانهای برنامهنویسی را بررسی کنید. آیا به دنبال زبانی با ساختار ساده و آموزش آسان هستید یا زبانی با عملکرد پیچیده و قابلیتهای پیشرفته؟
۳. مقایسهی زبانها: زبانهای برنامهنویسی را با یکدیگر مقایسه کنید. از نظر کاربردی، نوع پروژهها و نیازهایتان، کدنویسی و دسترسی به منابع و ابزارها.
۴. آزمایش کد: برای تجربهی واقعیتر، نمونههای کدنویسی را در زبانهای مختلف امتحان کنید. این کار به شما کمک میکند تا با سینتکس و عملکرد زبانها آشنا شوید.
۵. مشورت با دیگران: با برنامهنویسان حرفهای یا دوستانی که تجربه در زمینهی برنامهنویسی دارند مشورت کنید. نظرات آنها میتواند برای شما راهنمایی خوبی باشد.
۶. آموزش و مطالعهی بیشتر: پس از انتخاب زبان برنامهنویسی، شروع به مطالعهی مفاهیم و آموزشهای آن زبان کنید. منابع آموزشی متعددی در این زمینه وجود دارد که میتواند به شما در یادگیری زبان برنامهنویسی کمک کند.
با دقت و مطالعهی مناسب، میتوانید زبان برنامهنویسی مناسب برای خود را پیدا کرده و به کدنویسی در زمینهی مورد نظر خود بپردازید.